Πώς οι αρχιτεκτονικές τάσεις αλλάζουν το πρόσωπο των ξενοδοχείων
Ο κόσμος της φιλοξενίας συνεχώς εξελίσσεται και οι τάσεις που αναμένονται να κυριαρχήσουν στον τομέα της ξενοδοχειακής αρχιτεκτονικής έχουν έναν κοινό στόχο: την αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη μέσω της καινοτομίας, της ευελιξίας και της τεχνολογίας. Από το design των δωματίων έως τη διαμόρφωση των κοινών χώρων, όλα δείχνουν ότι η αρχιτεκτονική του μέλλοντος θα έχει περισσότερο να κάνει με την αλληλεπίδραση και την εξατομίκευση παρά με την παραδοσιακή προσέγγιση.
Open spaces
Μία από τις μεγαλύτερες τάσεις του 2025 είναι η δημιουργία open spaces. Τα σύγχρονα ξενοδοχεία προσφέρουν μεγαλύτερη αίσθηση ευρυχωρίας, με χώρους που επιτρέπουν την ευελιξία στους επισκέπτες να κινούνται πιο ελεύθερα και να αλληλεπιδρούν με τον χώρο γύρω τους, χωρίς περιορισμούς. Οι κοινόχρηστοι χώροι, οπως το lobby και τα co-working spaces προσφέρουν επαγγελματικό περιβάλλον και κοινωνική εμπειρία, δεν θυμίζουν αίθουσες συνεδριάσεων αλλά έχουν άνεση, φυσικό φως, βιοφιλικό σχεδιασμό, φυσικά υλικά, γωνιές για τηλεδιασκέψεις με αφεψήματα και ήρεμη μουσική.
Πηγή εικόνας: kalesmamykonos
Minimalism in progress
Ο μινιμαλισμός είναι μία τάση που θα συνεχίσει να κυριαρχεί και το 2025, με την έννοια τα ότι λιγότερα είναι πλέον περισσότερα, ειδικά λόγω της ανάγκης για ευρυχωρία. Η ανάγκη για απλότητα και καθαρότητα στον σχεδιασμό κερδίζει συνεχώς έδαφος στον τομέα των ξενοδοχείων. Στην ουσία, το minimalism ενσωματώνει την έννοια της ποιότητας και της λειτουργικότητας μέσα από τον περιορισμό.
Πηγή εικόνας: etsi.design
Αυτό δεν σημαίνει ότι τα δωμάτια και οι κοινόχρηστοι χώροι είναι “άδειοι”, αλλά ότι θα επικεντρωθούν σε λιτά και κομψά στοιχεία. Η χρήση φυσικών υλικών, όπως το ξύλο και η πέτρα, συνδυάζεται με σύγχρονα έπιπλα που έχουν έναν διακριτικό, αλλά κομψό χαρακτήρα. Το αποτέλεσμα είναι ένας χώρος που προάγει την ηρεμία και την άνεση χωρίς υπερβολές.
Πηγή εικόνας: dexamenes
Ecolife
Η βιώσιμη ξενοδοχειακή αρχιτεκτονική αποκτά όλο και περισσότερο έδαφος με καταλύματα να υιοθετούν πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας, νερού και διαχείρισης αποβλήτων. Επίσης κάνουν προτεραιότητα τους την στήριξη και προώθηση τοπικών προϊόντων, ειδικά φαγητού, ως μέσο μείωσης αποτυπώματος αλλά και τόνωσης της τοπικής κοινότητας. Τα προϊόντα καθαρισμού είναι μη τοξικά και η ίδια η κατασκευή τους βασίζεται σε φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Το Zoku Paris είναι παράδειγμα τέτοιων πρακτικών, η αρχιτεκτονική του από ξύλο και σκυρόδεμα, η πρόσοψη που περιλαμβάνει λυκίσκο και ηλιακούς συλλέκτες καθώς και ένας λαχανόκηπος στην οροφή συντελούν στην μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα. Αξιοσημείωτο είναι ότι μέσω ημερίδων, σεμιναρίων και διαδραστικών events μεταδίδεται αυτή η οικολογική φιλοσοφία και γνώση και στους επισκέπτες.

Πηγή εικόνας: Livezoku
Πηγή εικόνας: The Pig at Combe
Πολυλειτουργικά δωμάτια
Τα πολυλειτουργικά δωμάτια επιτρέπουν στους επισκέπτες να τα προσαρμόζουν στις προσωπικές τους ανάγκες. Αυτό μπορεί να σημαίνει μετασχηματισμό ενός δωματίου σε χώρο γραφείου ή χώρου για κοινωνικές δραστηριότητες. Οι ολοένα και περισσότεροι ταξιδιώτες επιθυμούν να συνδυάζουν τη δουλειά με την αναψυχή, κάτι που δημιουργεί νέες ανάγκες στον σχεδιασμό των ξενοδοχείων.
Τα δωμάτια διαθέτουν καινοτόμα έπιπλα που αλλάζουν εύκολα λειτουργία, προσφέροντας τόσο ένα άνετο κρεβάτι όσο και έναν αποδοτικό χώρο εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό πως πολλά σύγχρονα ξενοδοχεία, όπως το Zoku Hotel στο Άμστερνταμ, ενσωματώνουν open spaces στα δωμάτια τους, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να εργάζονται, να χαλαρώνουν και να κοιμούνται σε ένα ευέλικτο περιβάλλον. Η αρχιτεκτονική του ενσωματώνει κινητές διαχωριστικές πόρτες και στοιχεία επίπλωσης που προσαρμόζονται στις ανάγκες του κάθε επισκέπτη, καθιστώντας τον χώρο ικανό να φιλοξενήσει διάφορες δραστηριότητες μέσα στη διάρκεια της ημέρας.
Υβριδικά ξενοδοχεία
Τα τελευταία χρόνια, τα ξενοδοχεία δεν είναι πια μόνο χώροι για ύπνο. Μεταμορφώνονται σε υβριδικούς χώρους: δουλειά, χαλάρωση και κοινωνικότητα – όλα κάτω από την ίδια στέγη. Το δυνατό σημείο των υβριδικών ξενοδοχείων είναι ο έξυπνος συνδυασμός. Το ξενοδοχείο γίνεται χώρος εμπειριών, όχι μόνο διαμονής και παραπέμπει σε συγκροτήματα επιπλωμένων διαμερισμάτων με υπηρεσίες ξενοδοχείου.
Το Zoku Paris παραπέμπει στο νέο υβριδικό σπίτι-γραφείο με ξενοδοχειακές υπηρεσίες όπου το τρίπτυχο είναι διαβίωση-εργασία-κοινωνικοποίηση.
Ο επαγγελματικός, οδικός ακομη και ο erasmus τουρισμός εξελίσσονται σε βιωματικές εμπειρίες γνωριμίας με τον τόπο και τον πολιτισμό, μέσα από την αλληλεπίδραση στους χώρους διαμονής, δραστηριοτήτων, εργασίας και διασκέδασης.

Πηγή εικόνας: Zoku
Covid-19 & Hotel design
Η πανδημία του COVID-19 έχει αναγκάσει τα ξενοδοχεία να προσαρμοστούν με ταχύτητα, και η ανάγκη για περισσότερη απομόνωση και προσωπικό χώρο εντός των ξενοδοχειακών δωματίων είναι προφανής. Οι επισκέπτες αναζητούν μεγαλύτερη ασφάλεια και την αίσθηση της ιδιωτικότητας, πράγμα που οδηγεί σε νέο σχεδιασμό στους κοινούς χώρους και στα δωμάτια.
Ειδικότερα, αναμένεται ότι οι ξενοδοχειακοί χώροι του 2025 θα περιλαμβάνουν ξεχωριστές ζώνες για προσωπικότητα και εργασία, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συνδυάζουν την ξεκούραση με την επαγγελματική δραστηριότητα. Αυτό θα απαιτήσει την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών για ασφαλή και χωρίς επαφή υπηρεσίες.
Η χρήση ψηφιακής τεχνολογίας για τη διαχείριση των καταλυμάτων θα είναι καθοριστική. Από τα αυτόνομα check-in, μέχρι την ολοκληρωμένη διαχείριση του φωτισμού και της θερμοκρασίας του δωματίου μέσω εφαρμογών, τα ξενοδοχεία του μέλλοντος θα λειτουργούν πιο έξυπνα και πιο αποτελεσματικά. Ακόμα και η εμπειρία του φαγητού θα αλλάξει, με την εμφάνιση εστιατορίων που συνδυάζουν φυσικά στοιχεία και ψηφιακή παρακολούθηση της παραγγελίας και του σερβιρίσματος.
Η Σύγχρονη Αρχιτεκτονική και η Εξελισσόμενη Εμπειρία του Επισκέπτη
Η νέα γενιά αρχιτεκτονικών τάσεων προσανατολίζεται περισσότερο στην ευκολία και την προσωπική εμπειρία των επισκεπτών. Ο σχεδιασμός των ξενοδοχείων θα επικεντρώνεται στην ενίσχυση της καθημερινής εμπειρίας, με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών και υλικών που προσφέρουν άνεση και στυλ. Η ψηφιοποίηση της εμπειρίας, η δυνατότητα εξατομίκευσης του χώρου και η ευκολία της αλληλεπίδρασης θα είναι το κλειδί για τα ξενοδοχεία του μέλλοντος.
Η ανάγκη για ευέλικτους χώρους ήρθε για να μείνει. Ειδικά μετά την εμπειρία της πανδημίας, οι άνθρωποι αναζητούν επιλογές. Θέλουν να είναι παραγωγικοί, αλλά και να φροντίζουν τον εαυτό τους. Θέλουν σύνδεση, όχι απλώς διαμονή.
Δεν είναι θέμα budget. Είναι θέμα σκέψης. Ακολουθούν τρεις πρακτικές αρχές:
- Καλή διαρρύθμιση: Να υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα σε ζώνες εργασίας και χαλάρωσης.
- Δυνατότητα επιλογής: Ο επισκέπτης μπορεί να δουλέψει στο δωμάτιο ή σε κοινόχρηστο χώρο, να συναντήσει κόσμο ή να απομονωθεί. Το ξενοδοχείο προσφέρει, δεν επιβάλλει.
- Design με ενσυναίσθηση: Άνεση, καλός φωτισμός, φυσικά υλικά, οικολογικό περιβάλλον, ουδέτερα χρώματα, σωστός ήχος. Αυτά κάνουν τη διαφορά.
Επιμέλεια: Καλλιανίδου Ευρίκλεια Δόμνα