Η λέξη «βιοφιλία» εισήχθη για πρώτη φορά από τον κοινωνικό ψυχολόγο Έριχ Φρομ, ο οποίος δήλωσε ότι βιοφιλία είναι η «παθιασμένη αγάπη για τη ζωή και για ό,τι είναι ζωντανό…είτε σε ένα άτομο, ένα φυτό, μια ιδέα ή μια κοινωνική ομάδα».
The Anatomy of Human Destructiveness, 1973.1
Στην αρχιτεκτονική χρησιμοποιείται ως η έννοια για τον βιώσιμο σχεδιασμό που ενδυναμώνει και προωθεί την επανασύνδεση των ανθρώπων και των χώρων με το φυσικό περιβάλλον παράλληλα με τα οφέλη και θετικά συναισθήματα που φέρνει η φύση.
Πηγή εικόνας: Freepik
Ο άνθρωπος είναι από την φύση του προσαρμοσμένος και αρμονικά δεμένος με το φυσικό περιβάλλον. Οι συνθήκες ζωής του τελευταίου αιώνα (βιομηχανοποίηση, καταναλωτισμός, συγκεντρωτισμός, άγχος, διαταραχές ψυχικής υγείας) τον απομάκρυναν, ταυτόχρονα όμως έκαναν επιτακτική την ανάγκη και την συνειδητοποίηση για την επιστροφή ή έστω διατήρηση της επαφής με αυτό. Ειδικά η μετά covid εποχή δίδαξε ότι η σύνδεση με τη φύση και ότι συνεπάγεται με αυτή συμβάλλει καίρια στην καλή πνευματική και ψυχική κατάσταση των ανθρώπων.
Βασικά χαρακτηριστικά
Το Biophilic Design συνεπάγεται τα ακόλουθα
- Οπτική επαφή με τη φύση, τα στοιχεία και τις διαδικασίες της.
- Τα ακουστικά, οπτικά ή οσφρητικά ερεθίσματα που σχετίζονται με ποικιλόμορφα φυσικά υλικά.
- Η θερμοκρασία και η διακύμανση της ροής καθαρού φιλτραρισμένου αέρα που μιμείται το φυσικό περιβάλλον.
- Η παρουσία του νερού που ενισχύει την εμπειρία μέσα από την παρατήρηση και την ακοή.
- Το διάχυτο φυσικό φως στο χώρο.
Πώς εφαρμόζεται στα ξενοδοχεία;
Στον τομέα της φιλοξενίας, ο βιοφιλικός σχεδιασμός γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο επενδύουν σε φυσικά υλικά, πράσινα στοιχεία και σχεδιασμό που φέρνει τη φύση στον εσωτερικό χώρο. Κύριοι τρόποι εφαρμογής είναι οι ακόλουθοι:
- Η αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού και η μετατροπή του τεχνικού φωτισμού με βάση τον φυσικό.
- Η παρουσία φυσικών φυτών, τα μεγάλα ανοίγματα που δημιουργούν την άμεση επικοινωνία με τον εξωτερικό χώρο και ας βρίσκεσαι τυπικά στον εσωτερικό, οι κάθετοι κήποι, η φύτευση δωμάτων.
- Η χρήση γήινων αποχρώσεων, υφών και διατάξεων.
- Η χρήση διαφόρων φυσικών και ελάχιστα επεξεργασμένων υλικών.
- Η μεταβλητότητα στην έντασης της ροής, θερμοκρασίας και υγρασίας του αέρα.
Το φυσικό φως συμβάλει στην υγεία, ευεξία, και ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού μέσα από μεγάλες τζαμαρίες και φεγγίτες που φέρνουν το φως μέσα.
Πηγή εικόνας: Freepik
Τα φυσικά φυτά εσωτερικού χώρου προσθέτουν ζωή και καθαρίζουν τον αέρα. Οι κάθετοι κηποι συμβάλλουν στην αυξημένη θερμομονωτική λειτουργία, προστασία από τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, μείωση θερμοκρασίας στον περιβάλλοντα χώρο και μείωση επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
Τα χρώματα που συνδέονται με τη φύση, οι γήινοι τόνοι, οι πράσινες και μπλε αποχρώσεις αλλά και τα φυσικά υλικά οπως το ξύλο, η πέτρα, το λινό, δημιουργούν ζεστασιά και αυθεντικότητα και σύνδεση με το περιβάλλον.
Το νερό μέσα από την παρουσία πισινών, σιντριβανιών, ενυδρείων και άλλων υδάτινων στοιχείων, προσθέτει ηρεμία και ευεξία.
Πηγή εικόνας: Freepik
Οι έρευνες δείχνουν
Η PLP Labs Architecture στο Λονδίνο, σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς από το Loughborough University & University of Reading, ερεύνησαν την αξία της βιοφιλίας στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και κατέληξαν ότι οι χώροι με πράσινο και θέα δημιουργούν αύξηση 200% στην ευεξία των εργαζομένων, στην αποδοτικότητα τους καθώς και στην περιβαλλοντική και επενδυτική αξία του ίδιου του ακινήτου.
Το παράδειγμα της AstraZeneca στην Φινλανδία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων πρακτικών.

Πηγή εικόνας: workinmind
Επίσης το 1 Hotel West Hollywood είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα ξενοδοχείου που χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα υλικά, φυτά και φυσικό φως για να δημιουργήσει έναν χώρο που αποπνέει ηρεμία και σύνδεση με τη φύση. Επιπλέον με την στρατηγική βιωσιμότητας που ακολουθεί συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος A Message on Earth Day και κερδίζει το ενδιαφέρον και την στήριξη των πελατών.

Πηγή εικόνας: 1 Hotel West Hollywood
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα βιοφιλικού σχεδιασμού και υποδομών βιώσιμης ανάπτυξης είναι το πρώην Hilton Athens που μετονομάστηκε σε Ilisian και ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του τον Νοέμβριο.
Πηγή εικόνας: Ionian Hotel Enterprises, Ilisian
Ο βιοφιλικός σχεδιασμός δεν είναι μόνο αισθητική επιλογή. Για τους επισκέπτες μεταφράζεται σε καλύτερη εμπειρία και πιθανότητα επαναλαμβανόμενων κρατήσεων.
- Erich, Fromm (1973). The Anatomy of Human Destructiveness. New York: Fawcett: Fawcett Crest. σελ. 366. ↩︎
Επιμέλεια: Καλλιανίδου Ευρίκλεια Δόμνα